Listopad 2007

19.11.2007 - 25.11.2007

26. listopadu 2007 v 15:40 | mckyta |  Návštěvnost
Na to, že tento blog je takovým " zapadákovem" mezi blogy, tak je to celkem good

Pondělí: 4

Úterý: 18

Středa: 19

Čtvrtek: 21

Pátek: 11

Sobota: 10

Neděle: 20



Celkem: 103

http://www.birminghamzoo.com/images/giraffe.png

Rekordy v zemi zvířátek

17. listopadu 2007 v 18:09 | mckyta |  Zvířecí rekordy
australská oblast
1. PTAKOPYSK PODIVNÝ - nejpodivnější zvíře na světě
2. JEŽURY - savci s nejnižší teplotou krve - od 22,2 do 24,4 °C
3. KLOKAN RUDÝ - největší vačnatec
4. VOMBAN OBECNÝ - největší hrabavý vačnatec
5. KOALA - nejvybíravější zvíře světa
6. ĎÁBEL MEDVĚDOVITÝ - nejchamtivější a nejvíc nenasytný vačnatec
7. VAKOVLK PSOHLAVÝ - nejzřídkavější (možná již vyhynulé) zvíře
8. PES DINGO - největší šelma australské oblasti
9. EMU HNĚDÝ - největší pták australské oblasti
10.KASUÁN PŘILBOVÝ - největší lesní pták
11.LYROCHVOST NÁDHERNÝ - největší zpěvavý pták
12.KIVI - nejvyšší stupeň zakrnělých křídel mezi ptáky
13.PITOHUI ČERNOHLAVÝ - nejjedovatější pták
14.PAPOUŠEK VLNKOVANÝ - nejhojnější papoušek a jeden z nejpopulárnější
15.PAPOUŠEK SOVÍ-KAKAPO - nejhlasitější a jediný nelétající papoušek
16.NESTOR KEA - jediný papoušek živící se i masem
17.KAKADU ŽLUTOĚLATÝ - nejvyšší věk mezi všemi ptáky
18.ALBATROS STĚHOVAVÝ - největší rozpětí křídel
19.HATÉRIE NOVOZÉLANDSKÁ - nejstarší žijící druh plazů - "živoucí zkamenělina"
20.VODNÁŘI - nejjedovatější hadi
21.KORÁLOVCI - nejjedovatější suchozemští hadi
22.MOTÝLI - nejkrásnější zástupci hmyzu
23.ŽRALOK LIDOŽRAVÝ - největší dravá ryba
24.MEDÚZA ČTYŘHRANKA - nejjedovatější medúza
JIHOAFRICKÁ OBLAST
1. MRAVENEČNÍK VELKÝ - nejdelší jazyk
2. LENOCHOD TŘÍPRSTÝ - nejpomaleji se pohybující savec
3. CHÁPAN STŘEDOAMERICKÝ - opice s nejdokonaleji chápavým ocasem
4. MIRIKINA KOČIČÍ - jediná noční opice
5. LAMY - nejtypičtější přežvýkavci jihoamerické oblasti
6. TAPÍR JIHOAMERICKÝ - nejpozději "objevený" velký savec
7. VLK HŘÍVNATÝ - nejvyšší psovitá šelma
8. KAPYBARA - největší hlodavec
9. ČINČILA VLNATÁ -hlodavec s nejhustší a přitom nejjemnější kožešinou
10.OCELOT VELKÝ - nejrozšířenější kočkovitá šelma jihoamerické oblast
11.JAGUÁR AMERICKÝ - největší kočkovitá šelma Ameriky
12.PYPOUŠ SLONÍ - největší ploutvonožec
13.KAPUSTŇÁK ŠIROKONOSÝ - největší siréna
14.DELFÍNI - nejinteligentnější mořští savci
15.PLEJTVÁK OBROVSKÝ - největší a nejdelší živočich
16.VORVAŇ TUPONOSÝ - největší ozubená velryba
17.KOLIBŘICI - nejmenší ptáci
18.ARA HYACINTOVÝ - největší papoušek
19.ALIGÁTOR SEVEROAMERICKÝ - největší aligátor
20.LEGUÁN ZELENÝ - největší leguán
21.LEGUÁN MOŘSKÝ - jediný mořský leguán
22.ŽELVA SLONÍ - největší suchozemská želva
23.KOŽATKA VELKÁ - největší mořská želva
24.PIRAŇA - nejdravější a nejnebezpečnější ryba sladkých vod
25.PAÚHOŘ ELEKTRICKÝ - nejsilnější elektrické výboje
26.KŘIŽÁCI - nejdokonalejší pavoučí sítě
27.SKLÍPKAN - největší pavouk
28.ŽRALOK OBROVSKÝ - největší ryba
29.MOŘSKÝ KONÍK - jediný sameček "rodící" mláďata
ETIOPSKÁ OBLAST
1. LEMUŘI - nejprimitivnější skupina primátů
2. KOMBA UŠATÁ - primát s nejlepším sluchem
3. PAVIÁNI - opice snášející nejsušší prostředí
4. MANDRIL RÝHOLÍCÍ - nejpestřejší savec
5. GORILA - největší lidoop
6. ŠIMPANZ UČENLIVÝ - nejzručnější a nejinteligentnější lidoop
7. PES HYENOVITÝ - nejvíce masožravá psovitá šelma
8. HYENA SKVRNITÁ - nejvýkonnější mrchožrout
9. GEPARD ŠTÍHLÝ - nejrychlejší suchozemské zvíře
10.LEVHART SKVRNITÝ - nejobratnější velká šelma
11.LEV AFRICKÝ - nejznámější kočkovitá šelma
12.SLON AFRICKÝ - největší suchozemský živočich
13.NOSOROŽEC TUPONOSÝ - největší druh nosorožce
14.NOSOROŽEC DVOUROHÝ - nejvíce krátkozraké velké zvíře
15.HROCH OBOJŽIVELNÝ - největší zvíře afrických močálů
16.HROŠÍK LIBERIJSKÝ - nejmenší hroch
17.PRASE BRADAVIČNATÉ - nejošklivější zvíře
18.PAKůŇ ŽÍHANÝ -nejpočetnější stáda býložravců
19.BUVOL ŠIROKOROHÝ - nejnebezpečnější býložravec
20.ANTILOPA LOSÍ - největší antilopa
21.ANTILOPA DERBYHO - nejvyšší antilopa
22.KUDU VELKÝ - antilopa s největšími rohy
23.ZAKRSLÍK CHRTOVÝ (DIK- DIK) - nejlehčí antilopa
24.ŽIRAFA - nejvyšší živočich
25.ZEBRA STEPNÍ - nejhodnější lichokopytník
26.PŠTROS DVOUPRSTÍ - největší pták
27.MARABU MRCHOŽRAVÝ - pták s největším rozpětím křídel
28.PLAMĚŇÁK - jediný pták, žijící se filtrovanou potravou
29.FREGATKA VELKÁ - nejbizarnější zásnuby
30.PELIKÁN BÍLÝ - nejdelší zobák
31.SUP AFRICKÝ - největší sup
32.DROP KORI - nejtěžší létající pták
33.KLUBÁK ŽLUTOZOBÝ - nejprospěšnější pták pro velká zvířata
34.SNOVAČ RUDOZOBÝ - nejpočetnější ptačí druh
35.KROKODÝL NILSKÝ - nejnebezpečnější krokodýl
36.CHAMELEON - nejdelší jazyk mezi ještěry
37.SKOKAN OBROVSKÝ - největší žába
38.LATIMÉRIE PODIVNÁ - jediný zástupce lalokoploutvých ryb
39.VELEŠTÍR OBROVSKÝ - největší štír
40.TERMIT BOJOVNÝ - největší termitiště
INDOMALAJSKÁ OBLAST
1. ORANGUTAN SUNDSKÝ - největší savec žijící na stromech
2. TYGR - největší kočkovitá šelma
3. PANDA VELKÁ - nejvíce býložravá šelma
4. SLON INDICKÝ - savec dožívající se nejvyššího věku
5. NOSOROŽEC INDICKÝ - největší asijský nosorožec
6. BUVOL ARNI - nejdelší rohy
7. GAUR INDICKÝ - nejdelší tur
8. NILGAU PESTRÝ - nejpodivnější druh čeledi turovitých
9. ZEBU INDICKÝ - nejpočetnější plemeno skotu
10.PÁV KORUNKATÝ - nejkrásnější pták
11.KUR DOMÁCÍ - nejrozšířenější člověkem chovaný pták
12.KROKODÝL MOŘSKÝ - největší plaz
13.VARAN KOMODSKÝ - největší ještěr
14.KRAJTA MŘÍŽKOVANÁ - nejdelší had
15.KOBRA INDICKÁ - nejnebezpečnější had
16.HMYZ - největší skupina živočichů
17.MŠICE ZELNÁ - nejplodnější živočich
18.CIKÁDY - nejhlučnější hmyz
19.LISTOVKA ZELENÁ - nejdokonalejší mimikry
20.KUDLANKA - nejnebezpečnější páření
21.BROUCI - největší počet druhů
22.PAKOBYLKA KIRBYHO - nejdelší druh hmyzu
23.STONOHA JEDOVATÁ - nejdelší stonožka
PALEOARTICKÁ OBLAST
1. LEVHARD SNĚŽNÝ - nejvyšší žijící velká kočkovitá šelma
2. KOČKA DOMÁCÍ - nejsamostatnější domácí zvíře
3.PES DOMÁCÍ - nejlepší přítel a pomocník člověka
4.FENEK BERBERSKÝ - nejmenší psovitá šelma
5.ROSOMÁK SIBIŘSKÝ - nejsilnější lasicovitá šelma
6.KŮŇ PŘEVALSKÉHO - jediný dodnes divoce žijící kůň
7.OSLI - nejmenší zástupci koňovitých
8.VELBLOUDI - nejvytrvalejší a nejskromnější přežvýkavec
9.KOZA DOMÁCÍ - nejstarší domácí užitkové zvíře
10.JAK DIVOKÝ - nejvýše žijící velký savec
11.PRASE DOMÁCÍ - nejrozšířenější nepřežvýkavý sudokopytník
12.KACHNY - nejpočetnější skupina vrubozobých
13.HUSA INDICKÁ - nejvyšší létající pták
14.LABUTĚ - ptáci s největším počtem per
15.SOKOL STĚHOVAVÝ - nejrychlejší živočich
16.OREL SKALNÍ - nejznámější dravý pták
17.VÝR VELKÝ - největší sova
18.SOVA PÁLENÁ - nejrozšířenější sova
19.SOVICE SNĚŽNÍ - nejseverněji žijící sova
20.DVOUZUBEC OBECNÝ - nejsvéráznější obrana před nebezpečím
21.KARAS ZLATÝ - nejstarší akvarijní rybka
22.VČELA MEDONOSNÁ - nejužitečnější hmyz
23.KRAKATICE OBROVSKÁ - největší bezobratlý
NEOARTICKÁ OBLAST
1. PUMA AMERICKÁ - největší severojižní rozšíření mezi kočkovitými šelmami
2. RYS KANADSKÝ - nejstarostlivější samec mezi kočkovitými šelmami
3. RYS ČERVENÝ - kočkovitá šelma dožívající se nejvyššího věku
4. MEDVĚD LEDNÍ - nejseverněji žijící šelma
5. MEDVĚD KODIAK - největší šelma
6. VLK OBECNÝ - největší psovitá šelma
7. KOJOT PRÉRIOVÝ - nejvíce prosperující severoamerická šelma
8. LIŠKA OBECNÁ - nejrozšířenější psovitá šelma
9. LIŠKA OSTROVNÍ - nejmenší areál rozšíření psovité šelmy
10.LIŠKA POLÁRNÍ - nejlépe zimě přizpůsobená psovitá šelma
11.VAČICE VIRGINSKÁ - nejznámější severoamerický vačnatec
12.POLETUCHY - nejlepší klouzaví letci mezi hlodavci
http://u.univision.com/contentroot/uol/art/images/noticias/world/2005/07/ensayo_animal_sexo_16.jpg

Krokodýl mořský

17. listopadu 2007 v 18:01 | mckyta |  Krokodýli a aligátoři
http://www.made-in-cebu.com/crocolandia/images/_SaltwaterCrocodile.jpg
Krokodýl mořský je nejdelší krokodýl a plaz na světě. Samec může dorůst délky 6 až 7 metrů, samice jsou mnohem menší a dosahují délky až přes 3 metry. Má dlouhou hlavu a velmi silné čelisti, které obsahují 68, ne méně než 64 zubů. Mladý mořský krokodýl má světle žlutou barvu s černými pruhy a skvrnami po těle a ocase. Krokodýl mořský je schopen na otevřeném moři urazit velké vzdálenosti.
Potrava
Krokodýl mořský je masožravec. Mladý krokodýl se živí malými savci, hmyzem, měkkýši a rybami. Dospělý krokodýl loví hady, kraby, buvoly, domestikovaný dobytek, pakoně, ptáky, opice aj. Jsou známy i případy, kdy mořský krokodýl zabil a pozřel člověka.
Výskyt
foto z: www.tierenzyklopaedie.de/ karten/leikrok.jpg
Krokodýl mořský žije v oblasti od pobřeží severní Austrálie a až po pobřeží jižní Indie. Ale můžete je spatřit i v řekách a močálech.
Nepřátelé
Mladí krokodýli jsou v nebezpečí před dalšími většími krokodýly a různými predátory. Dospělí nemají žádné přirozené nepřátele až na člověka a to především pytláky.

foto z: www.flmnh.ufl.edu/.../ images/!cpor5.jpg
Sociální struktura
Krokodýl mořský žije ve volně organizovaných socializovaných skupinách, které tráví hodně času vyhříváním jejich těl na slunci. Samci take neustále brání své teritorium před nevítanými hosty.
Rozmnožování
Rozmnožování probíhá v místech se sladkou vodou. Krokodýli mořští dosahují pohlavní zralosti okolo 10 až 12 let. Samice snese do hnízda 40 - 60 vajec. Po celou dobu se zdržuje v blízkosti hnízda, hlídá ho před vetřelci a čeká, až se začnou klubat mláďata, aby jim mohla pomoci dostat se z vajec. Potom je ve své tlamě jemně přenese do vody.



Krokodýl nilský

17. listopadu 2007 v 17:51 | mckyta |  Krokodýli a aligátoři
Obrázek “http://www.wildafrica.cz/images/animals/103_krokodyl.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.
-je to největší krokodýl Afriky,největší jedinec mněl asi 7 m a vážil 1 t.
-obývá Africké řeky,nádrže i bažiny na jih od Sahary
-mladí krokodýli se živý červi,hmyzem,menšími rybami a korýši,dospělci se živý téměř vším,co dokáží ulovit,ale nepohrdnou ani zdechlinou
-po celé hodiny dokáže krokodýl nilský ležet na vodě jako kláda,ale jeho jemné smysli zaznamenají i kapku dopadnoucí na hladinu,natož pijící zvíře
-samičky kladou do písku 20-50 vajec,které brání před vylíhnutí a prvních pár týdnů života,aby se mláďata nestali potravou varanu,šakalů ,ptáku nebo dospělích krokodýlů
-samice často napadají lidi,kteří se neopatrně přiblížili do blízkosti hnízda,takovéto případy končí mnohdy smrtí člověka,krokodýli mají velmi vyvinutou péči o potomstvo
-potápí se vetšinou jen při hledání potravy
-specialita u nilských krokodýlů je vyluzování zvuků,u mláďat jsou to knikavé tóńy volající dospělou samici v případě ohrožení,u dospělců,převážně samců jsou to bručivé tóny vyjadřující nespokojenost např:"táhni pryč tohle je moje území"...
Video: Krokodýl nilský




Krajta tmavá

17. listopadu 2007 v 17:37 | mckyta |  Hadi
Obrázek “http://www.animalsholding.cz/zvirata/x_krajta_tmava.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

Tělesné rozměry Krajty tmavé

Délka: 8m Hmotnost: až 100kg

Výskyt Krajty tmavé

Obývá Barmu, Laos, Indonésii, Malajsii a jih Číny

Způsob života Krajty tmavé

Vyskytuje se jak v hustých lesích a horských džunglích, tak i v otevřené kulturní krajině. Často se zdržuje v okolí vody, protože ráda a dobře plave. V dospělosti žije převážně terestricky, její mohutné tělo se pro stromový způsob života příliš nehodí. Mláďata však stromy vyhledávají a šplhají velice dobře.

Způsob obživy Krajty tmavé

Loví především po setmění, kdy začíná být aktivní, někteří jedinci si zvyk přijímat potravu pouze v noci. Zpravidla přijímá bez problémů veškeré savce vhodné velikosti. Od myší u mláďat, až po dospělé potkany a větší savce.

Chov Krajty tmavé

Chováme ji pokud možno v co největším teráriu, s velkou vodní nádrží. Teplotu udržujeme do 30°C přes den, s nočním poklesem aľ o 8°C. Jako substrát se nedoporučuje např. štěrk, piliny či drcená kůra, z důvodu rizika ucpání střev při pozření. Doporučuje se vyhřívání zespodu, např. topným kamenem, nebo kabelem.

Rozmnožování Krajty tmavé

Pohlavně dospělí jedinci (od250 -300cm) se páří přes zimní období listopad až březen. Samice může snést až 80 vajec, které zahřívá a chrání vlastním tělem. Mláďata se líhnou přibližně po dvou měsících.

Video: krajta tmavá - krátké, stručké.....



Krajta tmavá - albín

17. listopadu 2007 v 17:31 | mckyta |  Hadi

Obrázek “http://www.animalsholding.cz/zvirata/x_krajta_tmava_albin.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

Tělesné rozměry Krajty tmavé - albín

Délka: 8m Hmotnost: aľ 100kg

Výskyt Krajty tmavé - albín

Obývá Barmu, Laos, Indonésii, Malajsii a jih Číny.

Způsob života Krajty tmavé - albín

Vyskytuje se jak v hustých lesích a horských dľunglích, tak i v otevřené kulturní krajině. Často se zdrľuje v okolí vody, protoľe ráda a dobře plave. V dospělosti ľije převáľně terestricky, její mohutné tělo se pro stromový způsob ľivota přílią nehodí. Mláďata vąak stromy vyhledávají a ąplhají velice dobře.

Způsob obživy Krajty tmavé - albín

Loví předevąím po setmění, kdy začíná být aktivní, někteří jedinci si zvyk přijímat potravu pouze v noci. Zpravidla přijímá bez problémů veąkeré savce vhodné velikosti. Od myąí u mláďat, aľ po dospělé potkany a větąí savce.

Chov Krajty tmavé - albín

Chováme ji pokud moľno v co největąím teráriu, s velkou vodní nádrľí. Teplotu udrľujeme do 30°C přes den, s nočním poklesem aľ o 8°C. Jako substrát se nedoporučuje např. ątěrk, piliny či drcená kůra, z důvodu rizika ucpání střev při pozření. Doporučuje se vyhřívání zespodu, např. topným kamenem, nebo kabelem.

Rozmnožování Krajty tmavé - albín

Pohlavně dospělí jedinci (od250 -300cm) se páří přes zimní období listopad aľ březen. Samice můľe snést aľ 80 vajec, které zahřívá a chrání vlastním tělem. Mláďata se líhnou přibliľně po dvou měsících.


Něco odemě: Já si krajtu přeju k vánocům. Mám vyhlédnutého albínka, ale naši mi ho nechtěj koupit. Je krásná. Taková ňufákovská....
Video: Krajta tmavá - albín : tak takovéhle zlatíčko jsem si chtěla koupit...

Video: krajta tmavá - albín ( krmení )





Sonar kytovců - jak funguje

17. listopadu 2007 v 17:10 Kytovci
Jak vlastně funguje sonar kytovců? To je častá otázka a těžko se to vysvětluje. Já se vám to teď pokusím vysvětlit pomocí obrázku.

1) Kosatka vysílá infrazvuky ( bílé čáry )
2) Červené čáry zobrazují odraz infrazvuků, které kosatka zachytává v hlavě a pak dokáže určit polohu kořisti
Chápete to?
PS: Prosím, nekopírujte to bez mého svolení. Děkuji - mckyta